Tietoa sivustosta

Tämä sivuston keskittyy nopeuden mittaamiseen ja erilaisten kulkuvälineiden nopeuksiin sekä nopeusennätyksiin. Nopeus tarkoittaa jonkin esineen tai molekyylin etenemisen suhteutettuna käytettyyn aikaan. Nopeudella on omat viralliset mittayksikkönsä. Nopeutta voidaan mitata esimerkiksi seuraavilla suureilla:

  • Metriä sekunnissa: montako metriä jokin esine kulkee yhden sekunnin aikana
  • Kilometriä tunnissa: montako kilometriä jokin esine kulkee yhden tunnin aikana
  • Solmu: merenkäynnissä käytetty nopeuden mittayksikkö

Monia muitakin nopeuden suureita on yleisesti käytössä. Käytettävä suure riippuu kohteesta ja tilanteesta. Eri puolilla maailmaan käytetään myös erilaisia suureita ja niitä mitataan erilaisin menetelmin. Näistä kaikista asioista kerrotaan tämän sivuston artikkeleissa.

Tutustu erilaisiin nopeuden mittaustapoihin ja ennätyksiin

Tiesitkö, että polkupyörällä on mahdollista polkea tasaisella maalla 140 kilometrin tuntivauhtia? Tiesitkö että Neuvostoliitto kehitti aikoinaan maailman ylivoimaisesti nopeimman hävittäjälentokoneen? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä asioista, joita tämän sivuston artikkeleissa käydään läpi. Nopeuden mittauksen ja erilaisten nopeuksien saavuttamisen maailman on mielenkiinoista luettavaa. Perehtymällä tämän sivuston artikkeleihin saat paljon lisätietoa autojen, veneiden ja muiden kulkuvälineiden nopeuksista ja sekä niiden nopeuksien mittaamisesta.

Nopeus on loppujen lopuksi hyvin arkinen käsite. Mietimme päivittäin asioita, joihin liittyy nopeuden käsite. Katsomme kelloa ja mietimme ehtisimmekö vielä käydä kaupassa ennen sen sulkeutumista tai pohdimme kauanko kestää ajaa autolla toiseen kaupunkiin käyttäen tiettyä lyhyintä reittiä vaiko olisiko sittenkin moottoritie nopeampi vaihtoehto. Nopeusmittaus on yhteiskunnallisestikin tärkeä asia. Liian suurta nopeutta kulkevat autoilijat aiheuttavat enemmän onnettomuuksia, joten nopeutta on täytynyt liikenteessä rajoittaa. Rajoitusta on valvottava nopeusmittareilla. Olemme yhteiskuntana hyvin riippuvainen monien asioiden nopeudesta. Tämän vuoksi nopeuden mittaus on ollut tärkeä kehityskohde uusissa innovaatioissa. Monesti tehokkuus tarkoittaa samaa asiaa kuin jonkin asian tekeminen nopeammin. Ei ihme että olemme siis luonnollisesti kiinnostuneita myös nopeusennätyksistä ja niistäkin voit lukea tältä sivustolta.