Polkupyörän nopeusmittaus ja ennätykset

Polkupyörissä käytettävät nopeusmittarit ovat nykyään käytännössä aina langattomia ja hyödyntävät anturiteknologiaa nopeuden mittamaiseen. Tämän tekniikan käytön etuina ovat tarkkuus ja helppokäyttöisyys. Nopeusanturi on suunniteltu kiinnitettäväksi polkupyörän vanteisiin eikä sen asentaminen vaadi mitään erityisosaamista. Tarvittaessa anturin voi ottaa aina nopeasti irti ja siirtää vaikka toiseen polkupyörään muutamassa minuutissa.

Renkaiden napaan kiinnitettävä anturi

Laadukkaat polkupyörien nopeusanturit ovat aina renkaan napaan kiinnitettäviä. Käytännössä ei ole väliä tehdäänkö anturin kiinnitys eturenkaaseen tai takarenkaaseen. Kiinnityksen jälkeen tehdään anturin asetukset älypuhelimen sovelluksella. Toinen vaihtoehto on käyttää erillistä pyörätietokonetta, joka on yhteensopiva anturin kanssa. Määrityksissä anturille kerrotaan renkaan kokoluokka, jotta anturi antaa tarkat mittaustulokset pyörimisnopeudesta. Anturin lähettämien tietojen avulla älypuhelin tai pyöräilyyn tarkoitettu päätelaite laskee pyörän sen hetkisen nopeuden sekä matkatiedot kuljetusta matkasta. Lisäksi anturin lähettämien tietojen avulla voidaan laskea keskinopeus ja tallentaa huppunopeudet sekä muuta tilastollista tietoa, jota tavoitteellinen urheilija tarvitsee kehittyäkseen pyöräilijänä.

Tiedonsiirto tapahtuu Bluetooth-tekniikalla tai toisinaan laitevalmistajan oman tiedonsiirtotekniikan avulla. Anturi seuraa vanteen pyörähdyksiä magneettien avulla. Vanteen ulkokehän pituuden avulla mittari pystyy heti tietämään pyörän nopeuden magneettien liikkuessa anturin ohitse. Vanteiden kehän pituuksiin on tarjolla taulukoita, joiden avulla saa riittävän tarkan mittaustuloksen, vaikka ei aivan täsmällistä pituutta tietäisi juuri käyttämänsä pyörän vanteista. Napoihin kiinnitettävän anturin ansiosta kaikki mittaustiedot toimivat yhtä lailla kuntopyörissä, joihin anturi saadaan vanteen napaan kiinnitettyä.

Ennätysnopeuksia polkupyörällä

Suurta jännitystä havittelevat huimapäät ovat tehneet huikeita ennätysnopeuksia polkupyörällä. Satojen kilometrien tuntinopeudet on mitattu tarkkaan antureiden avulla. Tavallisille kuntopyöräilijöille riittää tehokkaan pyörälenkin jälkeinen jännitys pelaten Slots pelisivustolla rahavoitoista tai urheilupelejä pelaten. Kaikille tällainen jännitys ei kuinkaan riitä. Vuonna 2015 ranskalainen Eric Barone teki maailmanennätyksen polkupyörän ajonopeuden ollessa käsittämättömät 223 kilometriä tunnissa. Ennätys tapahtui alamäkeä ajettaessa Ranskan Alpeilla lumisessa rinteessä. Tasaisella pinnalla tehty ennätysnopeus on kanadalaisen Todd Reichertin hallussa. Erikoisvalmisteisella munan muotoisella pyörällä Todd sai poljettua pyöränsä 140 kilometrin tuntivauhtiin. Suurin mahdollinen polkupyörällä saavutettu nopeus on 290 kilometriä tunnissa, joka on saavutettu vetoauton annettua ensin vauhtia pyöräilijälle.