Maailman nopein auto

Bloodhound Super Sonic Car -niminen auto on tällä hetkellä maailman nopein auto. Kyseiseen autoon on asennettu sekä rakettimoottori että suihkumoottori. Auton teoreettisen huippunopeuden laskettiin olevan näiden moottorien ansiosta jopa 1 600 kilometriä tunnissa. Vuoden 2019 lopulla tehdyssä koeajossa käytettiin vain toista suihkumoottoria ja sen avulla auto saavutti 1 010 kilometrin tuntivauhdin. Aiemmin superautojen historiassa seitsemän muuta ajoneuvoa on kyennyt vastaavaan yli 1 000 kilometrin tuntinopeuteen.

Tavoitteena uusi maailmanennätys

Bloodhoud-auton taustatiimi jatkaa ajoneuvon kehittämistä rakettimoottorin asennuksella ja testeillä. Onnistunut yli 1 000 kilometrin tuntivauhti testiajossa kuivuneen suolajärven tasaisella pohjalla pelkän suihkumoottorin avulla on valanut uskoa uuden nopeusennätyksen mahdollisuuteen. Rikottavana on vuodelta 1997 oleva 1 228 kilometriä tunnissa. Tätä ennätystä pitää Britanniassa valmistettu Thrust SCC -niminen auto. Fyysikot ovat laskeneet, että rakettimoottorin avulla Bloodhoud pystyisi vanhan ennätyksen rikkomaan.

Ajoneuvon nykyinen nopeus päihittää esimerkiksi matkustajakoneen nopeuden. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin alustan kitkavaikutus pyöriin ja ilmanvastus ajoneuvoa vasten. Lentokoneella ilmanvastus on huomattavasti pienempi yläilmoissa. Testiajossa auton maalipinta alkoi irrota ilmanvastuksen johdosta. Uudet ennätyskokeilut on suunniteltu toteutettavaksi viimeistään vuoden 2021 alussa. Tuolloin saamme ehkä lopulta kuulla yli kaksi vuosikymmentä vanhan ennätyksen rikkoutumisesta. Sitä ennen auton voi nähdä ajamassa testiajoja Etelä-Afrikan pohjoisosien suolatasangoilla.

Maailman nopein tuotannossa oleva auto

Maailman nopein auto, joka on mahdollista rekisteröidä normaaliin katuliikenteeseen, on Bugatti Chiron -merkkinen auto. Vuoden 2019 lopulla entinen rata-autonkuljettaja Andy Wallace ajoi Saksassa kahdeksan kilometrin pituisen koeradan pitkällä suoralla uuden virallisen ennätysnopeuden nostaen auton vauhdin 490 kilometriin tunnissa. Tätä ennen ennätystä piti hallussa kaksi vuotta aiemmin nopeusennätyksen tehnyt ruotsalaisvalmisteinen Koenigsegg Agera RS -niminen katukäyttöön soveltuva auto.

Bugattin hankintahinta Yhdysvalloissa alkaa kolmesta miljoonasta dollarista. Tämä on vasta niin sanotun perusmallin perushinta. Erikoisvarusteet, joita ennätysnopeuksia havittelevat tarvitsevat, nostavat ajoneuvon hintaa entisestään. Ennätysnopeus tehtiin erikoisvarustellulla versiolla, jossa oli lisäturvana ajajan turvakehikko ja aerodynaamisia muutoksia muotoilussa. Näiden ohella vaihteistoa oli säädetty kestämään ennätysnopeus ja moottorin tehoa viritetty antamaan Chironille sadan hevosvoiman lisäpotku. Tällaisia muokkauksia katukäyttöön auton ostavan ei tarvitse tilata. Uskomattoman näyttävä Bugatti Chiron saa leuat loksahtamaan perusvarustelullakin.