Erilaisten venemallien nopeuksia

Veneiden nopeuksia mitataan tänä päivänä GPS laitteiden avulla. Pienissä kalastusveneissä voidaan käyttää myös kaikuluotaimeen perustuvaa veneen nopeuden mittausta samalla kun etsitään kalaparvia ja tarkkaillaan veden syvyyttä. Isommassa aallokossa tämä ei ole enää kovin tarkka veneen nopeuden mittaustapa. Samoin suuren laivan aiheuttamat aallot ja pyörteet muuttaisivat kaikuluotaimeen perustuvia nopeustuloksia. Satelliittipaikannus on käytännössä varmin tapa saada hyvin tarkka nopeus veneelle. Veneillessä nopeus ilmoitetaan solmuina, mikä tarkoittaa tarkalleen 1,852 kilometrin tuntinopeutta.

Uppouma ja liukuvuus vaikuttavat nopeuteen

Omasta veneestä haaveilevan on mietittävä veneen malli, sillä se vaikuttaa käyttömukavuuteen ja nopeuteen. Liukuvarakenteinen vene on nopeutta kaipaavan veneilijän malli. Uppoumavene on puolestaan matkaveneilijän ja kalastajan suosiman malli. Uppoumarungon omaava vene kulkee tyypillisesti 8 solmun keskivauhtia. Käytännössä kaikki rannikkomerellä kulkevat kalastajat ovat käyttäneet uppoumarunkoisia veneitä. Sillä pärjää käyttäen pienempitehoista moottoria ja sen ansiosta säästäen polttoainekuluissa. Usein uppoumarunkoisella veneellä kuljetaan pidempiäkin matkoja, joten moottoreissa on suosittu vankkarakenteisia diesel-moottoreita. Mukavan venematkan lomassa voi tukevassa veneessä nauttia meri-ilmasta ja vaikka pelailla SlotsIo verkkopelejä. Aallokko ei venettä paljoa keikuta ja eikä häiritse tasaista matkantekoa. Veneen rungon valmistusmateriaalina käytetään lujitemuovia. Tällainen uppoumarunkoinen vene toimii hyvin meriaallokossa ja on edullinen käyttää.

Valtaosa nykyaikaisista vapaa-ajan veneistä omaa liukuvan rungon. Liukuvuuden ansiosta vene niin sanotusti nousee kovassa vauhdissa veden yläpuolelle ja liitää veden yli. Liukuvuus saavutetaan pienellä ja tasapohjaisella veneellä jo käyttäen pientä moottoria. Mitä enemmän painoa veneeseen tulee ja mitä syvemmällä vene kyntää vedessä, sitä suurempitehoinen moottori tarvitaan liitoon pääsemiseksi. Suuret liukuvarunkoiset veneet voivat tarvita jopa satojen hevosvoimien suuruisen moottorin, mikä kuluttaa huomattavan määrän polttoainetta. Nopeudet liukuvilla veneillä nousevat helposti yli 20 solmun ja matkavauhti voi olla lähempänä kolmeakymmentä solmua.

Katamaraani on nopein venetyyppi

Katamaraanipohja eli kahdesta rungosta koostuva vene on kaikkein nopein venemalli. Kapeiden runkojen ansiosta katamaraani omaa vähemmän veden vastusta ja liukuu siten paremmin vedessä kuin mikään muu runkotyyppi. Euroopassa myynnissä oleva Skater 388 -merkkinen katamaraanivene on tämän hetken nopein moottorivene. Huippunopeutta ei ole edes tarkkaan mitattu, mutta veneellä on ajettu huimaa 162 solmun vauhtia.